MarjattaLaiho Jokainen ei ole hyvä jossakin – mutta kelpaa silti ihmiseksi.

Ihmisoikeudet eivät kulu käytössä

Perusuomalaisten varakansanedustaja Arto Luukkanen kirjoittaa Puheenvuorossa otsikolla ”Antti Rinne koheltaa Holissa!” ja irvailee: ”Maan pääuutinen on se, että Suomen pääministeri Antti Rinne (dem), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (dem.) ovat olleet Al-Holin leirin puitteilta miettimässä miten ISIS-naisia voitaisiin auttaa ja tuoda valtion varoilla Suomeen.” Luukkanen kutsuu tätä ”hämmästyttäväksi moraaliposeeraukseksi”, vieläpä valtion varoin tehtäväksi. Olen nähnyt myös somessa kommentin, jossa paheksuttiin erityisesti sitä, että suomalaiset ministerit tapasivat Irakissa Al-Holin vankileirillä viruvien suomalaisten Isis-soturien vaimojen täkäläisiä omaisia pääministerin virka-asunnolla. Olisiko tapaaminen pitänyt järjestää mahdollisimman matalaprofiilisessa kokoustilassa?

Luukkasen toteamukseen, että ”[m]onet asiantuntijat tulkitsevat ISIS-emiraatiin sivistymättömäksi rosvojoukoksi”, luulen kylläkin yhtyvän suuren enemmistön suomalaisista, niin asiantuntijoista kuin taviksista.

Hallituksessa istujienkin poliittisen kollegan, Arto Luukkasen, tarkoitus onkin tietysti demonisoida ihmisoikeusperustaisesti ajattelevia ministereitä ja heidän puolueitaan – tai ainakin ”punavihreään kuplaan" kuuluvia puolueita –, eikä suinkaan väittää, että pääosa Suomen kansasta tai vihervasemmistosta ei pitäisi Isisin väkeä ”sivistymättömänä rosvojoukkona”. Kyllä me pidämme, äärimmäisen harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Ja ne poikkeukset muodostavatkin todellisen turvallisuusuhan, täällä keskuudessamme olevat ihmisarvoa halveksivat ja vihaväkivallan tekemisen hyväksyvät kanssakansalaisemme.

 

Tässä Luukkaisen arvioita demarien ja vihreiden inhimillisestä ja lainmukaisesta toiminnasta kaukana kituvien maannaistemme asiassa:

"Antti Rinne ja Holigate

"Se, että vihreät ministerit osallistuivat tähän hyve-paraatiin, tuntuu jotenkin luonnolliselta. Heidän 'tehdas-asetuksensa' ovat penseät tavallisten suomalaisten arvoille ja auttamiselle. Samoin kuten Laitigatessa nähtiin, vihreille ihmisarvot pysähtyvät 60 vuoden ikään.

"Mutta ei nyt mollata heitä. He nyt vaan ovat kertakaikkiaan sellaisia kuin ovat. 

"Mutta Antti hyvä?

"Miksi sinä?

"Sinun pitäisi ymmärtää, että olet Suomen pääministeri. Sinun pitäisi ohjata tätä Suomi-nimistä tervahöyryä – ei kuskaamassa ISIS-morsiammia Suomeen tai jaella rahaa Afrikan korruptioon.

"Luulen, että Suomessa on aika paljon hyviä ja fiksuja demareita, jotka ihmettelevät sinun toimintaasi. He ovat jo ihmetelleet minulle, että onko Antin moraalinen kompassi nyt ihan sekaisin…"

_ _ _ _ _ _ _

Mainittu ”Laitigate” viitta vihreän sisäministeri Maria Ohisalon avustajan, Petra Laitin, jo nöyrästi pahoittelemaan ja poistamaan Facebook-kommenttiin, ettei hän kuuntele 60–70-kymppisiä ihmisiä.

Minkälainen mahtaakaan olla "tavallisten suomalaisten arvoille ja auttamiselle" suopea ihminen?

Näin muistelen:

"Tavallisten suomalaisten arvot" ajautuivat 1960-luvulla uomaan, jossa noin parikymppiselle YK:n ihmisoikeusjulistukselle annettiin sen ansaitsema arvo, alettiin tajuta ihmisten yhdenvertaisuus konkreettisena oikeutena saada elää mielekästä ja kohtuulliset vaatimukset asettavaa – ei orjuuttavaa raatamista olevaa eikä syrjityksi joutumista sietävää – ihmiselämää. Hädässä olevien "auttamiselle" lakattiin näkemästä valtiollisia tai muita rajoja, ja kuviteltiin köyhien kehitysmaiden ponnahtavan kohta samalle aineellisen toimeentulon ja demokraattisen oikeusvaltion tasolle kuin me täällä "lännessä".

Meillä "täällä" kohdistettiin huomio maiden sisäisiin kansanryhmiin, joiden asioissa oli jotain pysyvästi rempallaan, ja alettiin korjailla vammaisten, yksinhuoltajien, muiden toimeentulemattomien ja marginaaliin jääneiden erityisryhmien oloja. Se kehitys katkesi noin 1980-luvun puolivälissä Suomessa. En ole seurannut, mentiinkö muissa maissa paljon pitemmällekin – muuten kuin että Ruotsissa saavutettiin jokin siedettävä tasa-arvoisuuden taso mahdollisuuksissa olla yhteisön jäsenenä. Tuskin se on siellä rapautunut yhtä pahasti kuin Suomessa alemman tasoinen hyvinvoinnin tila, jota alettiin määrätietoisesti ajaa alas 1990-luvun alun lamasta alkaen.

Ennen alamäen alkamista kerittiin noista nuoruuteni ihmisarvo-aatteen läpilyömisen ajoista lähtien Suomenkin lakeihin kirjata yhä lisää hyviä pointteja, joista osaa saatiin kyllä odottaa vuosikausia, kun jotkin uudet YK:n ihmisoikeussopimukset vaativat meikäläisen takapajuisen lainsäädännön rajumpaa rukkaamista. Esimerkiksi Vammaisten oikeuksien yleissopimus (joulukuu 2006 – kansainvälisesti voimaan toukokuussa 2008) odotti Suomen ratifiointia maaliskuuhun 2014 asti. Taitaa vain olla niin, että vähitellen meillä on samalla siirrytty lakien ja sopimusten "luovaan" tulkintaan siten, etteivät valtiojohdon toimet enää ollenkaan pyri välttämättä toteuttamaan ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta, vaan "taloudellisen pakon" sanelemana voidaan muka jättää heitteille mitä tahansa ihmisryhmiä. Vammaisten toimintamahdollisuuksia on kavennettu jo ennen Sipilääkin, joten Antti Rinteellä olisi iso urakka palauttaa ne edes sille tasolle, millä ne ehtivät käväistä.  

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨

Vaikuttaa tietysti täysin nurinkuriselta, että tänä päivänä joku nuori ihminen, Suomessa sittenkin globaalisti verraten yleensä ihmisoikeuksia kovin syvästi loukkaamattomassa yhteisössä elänyt, voi tulla kuvitelleeksi, että fundamentalistiseen uskontoon perustuva ja julman väkivallan arkipäiväiseksi toimintatavaksi hyväksyvä kansanliike, kuten Isis, voisi tuoda hänelle itselleen ja kenties koko maailmalle paremman elämän kuin demokratian takkuileva asioiden jauhaminen, maailman suurin sananvapaus ja keskinäisen huolenpidon yhä kuitenkin toimivahko rakennelma. Juuri siksi pitääkin kysyä: Mikä sai nämä Isis-sotureihin rakastuneet neidot jättämään suomalaisen lintukodon ja lennähtämään suin päin tuntemattomaan?

Tuo juuri omaan iältäni aikuistumisen vaiheeseen sattunut 1960- ja 70-luvun vaihde loi luottavaista uskoa ihmiskunnan yhteisyyden vakiintumiseen, kulttuurien avoimeen ja hedelmälliseen vuoropuheluun, sotien loppumiseen ja "dosenttien kuuntelemisen" tuomaan parempaan ymmärrykseen faktojen pohjalta siitä, miten kotiplaneettamme ekosysteemissä kuuluu elää. Kaikkien sanomalehteä lukea osaavien tiedossa oli ympäristökriisin kärjistyminen, jos ei ryhdyttäisi pikaisiin toimenpiteisiin sen suitsimiseksi. Ilmastonmuutos ei vielä ollut kohonnut kärkiongelmaksi, mutta kaiken ihmisen aiheuttaman, luonnon normaalikeinoin korjaamattoman tuhon kumuloitumisen merkit olivat selvät.

 

Optimistisessa uskossa päättäjien kykyyn ottaa aivonsa narikasta myös hallituksessa istumisen tai muun vaikuttajana olon ajaksi heittäydyin elämään tavallisen duunarin arkea ihanan puolison rinnalla, ja vuonna 1975 meille syntyi vauva. Pari kuukautta aikaisemmin katselin muutamina kauniina kesäpäivinä ratikan ikkunasta Finlandia-talon pihalla hulmuavaa lippumerta, kun kymmenien valtioiden johtajat olivat kokoontuneet allekirjoittamaan ETYK-konferenssin päätösasiakirjaa. Sain mielenrauhan huolestani, kannattaako tähän tärveltymässä olevaan ja väkivaltaiseen maailmana hankkia lasta. Luulin, että ETYKistä alkaa maailmanrauha levitä myös Euroopan ja länsimaailman ulkopuolelle. Odotin lapselleni olevan luvassa vastuuntuntoisten valtionhallintojen yhteistyössä hyvin hoitaman luonnon ekologisen tasapainon jatkuvuutta, sen antimien oikeudenmukaista jakoa ihmisten kesken ja ihmispopulaatioiden kukoistusta kunkin tavallaan, toisiaan töykkimättä.

Vapaa seksi oli keksitty vähän ennen tuloani sukukypsäksi. Ehkäisyvälineet toimivat, eikä kenenkään tarvinnut saada lasta, jos ei halunnut. Sen varmisti vielä järkevöitetty aborttilakikin, joka salli toimenpiteen kohtuullisen löysin perustein. En olisi kuuna päivänä voinut silloin kuvitella, ettei ihmiskunta hoitaisi koko määränsä säätelyä sillä tavoin, että väestökasvu sopeutuisi kunkin maan resursseihin elättää ihmisiä. Meillä Suomessa käytiin syntyvyyden aallonpohjassa pian kattavan ehkäisyn käyttöön tulon jälkeen. Silloin pidennettiin äitiyslomaa, isät päästettiin synnytyssaleihin ja luotiin päivähoitojärjestelmä. Ja kas, kansa alkoi taas kasvaa, kohtuullisesti. Muualla kuin rikkaissa teollisuusmaissa ehkäisystä ei tehty jokamiehenoikeutta – eikä se monissa pakoissa ole sitä vieläkään, puoli vuosisataa myöhemminkään. Äly hoi, miksi jätit?

_ _ _ _ _ _ _

Nykynuorilla ei ole samaa maailmaa kuin minulla: sellaista, jossa turmion mahdollisuus on näkyvissä, mutta on vielä hyvin aikaa ryhtyä korjaamaan aikaan saatua vahinkoa. Heillä on ylikansoitettu maapallo, keskenään vimmatusti sotivien valtioiden järjettömyys, suuren ”ylijäämäihmisten” määrän näkeminen oman yhteiskuntamme ”kestävyysvajeena”, heikoimpien yhteisön jäsenten heitteille jätön hyväksyvä aikuisten yksimielisyys – ei ihan aukoton sentään – sekä tavallisen suomalaisen arkielämän tyhjyys ja päämäärättömyys. Onko ihme, jos oppi, jolla on selkeä arvomaailma, tavoite ja täsmälliset keinot voida elää jonkin jumalan toivomalla tavalla ja saada siten kokea itsensä arvokkaaksi ja tarpeelliseksi, tempaa mukaansa?

Me aikuiset olemme vastuussa siitä, että lapsillemme ei ole muodostunut myönteistä käsitystä ihmiskunnan elämän jatkumisesta kauniilla planeetallamme ja omasta asemastaan arvokkaana yksilönä, oikeutettuna toimimaan oman elämänsä ja yhteisönsä hyväksi sekä ekofiksun ihmislajin tulevaisuuden turvaamiseksi. Jospa katsoisimme peiliin ennen kuin tuomitsemme luotamme outoa ideologiaa toteuttamaan syöksyneet nuoret!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kysyn yhden kysymyksen.

Jos Lähden Espanjaan, otan sieltä vuokra kämpän jne. Ja jotenkin möhlin siellä ja menetän asunnon, eikä töitäkään ole. Niin maksaako Suomen valtio minulle lentolipun takaisin Suomeen? Vai joudunko jäämään sinne kodittomaksi?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Todennäköiseti et, jos olet MT-potilas ja psykoosissa lähtenyt matkaan niin ehkä. Eikä Al Holin-leiriläisiäkään ole luvattu kuskata tänne valtion varoin vaan omaiset ovat tehneet asiat hoitaakseen.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Voin vipata sulle kyllä jos näin ikävästi käy. Ei siis tarvitse enää spämmätä tätä samaa idiotismia joka ketjuun.

Halpojahan nuo liput ovat. Teneriffalle vain 150€ kun juuri katselin. Aion siellä viettää jo neljännen talveni.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suurlähetystöistä ja konsulaateista voi saada matkaliput, mutta se on laina joka pitää maksaa takaisin.
Tämä siis yleensä myönnetään, jos kaikki rahat ja kortit varastettu.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kaunis ajatus, mutta kun teemme havaintoja ympäröivään maailmaan, ihmisarvo, ihmisyys on venyvä käsitys. Jopa Suomessa.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

En usko hetkeäkään. Pari kertaa näin lyhyen ajan sisään olis Luukkasen osumatarkkuudella jo sekä Viking Lotto että Eurojackpot peräkkäisissä arvonnoissa. Rajansa epätodennäköisyydelläkin.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Mistä nämä Suomessa olevat Isis-vaimojen omaiset tietävät Syyrian
olosuhteista ? Miten ovat tietonsa saaneet ja miten luotettavia
ovat ylipäänsä koraanin nimeen kumartelevien sukulaisten "tiedot" ?

Kuinka moni näistä sukulaisista on Virtanen tai Turpeinen? Tai kuinka
moni näistä Isisin-morsiammista on Satunen tai Hämäräinen ?

Hollannin tiedustelulähteiden mukaan on epäilyjä, että jo 9-vuotiaat
Isis-vaimojen tulevat terroristivahvistukset ovat voineet syyllistyä
julmuuksiin. Isisin ja Suomen Vihervasemmiston ihmisoikeuskäsitykset
ovat todellakin aivan eri maailmoista. Ja ylipäänsä 1990 islamilaisten
maiden yhteisön "ihmisoikeusjulistus" ns. Kairon sopimus tehtiin vasti-
neeksi YK:n ihmisoikeuksien julistuksen tilanne, koska vm. oli islamin
edustajien mielestä aivan liian länsimainen. Tästä on vielä erotettava
Isisin kalifaatin "oikeusjärjestelmä", jonne pääsi / pääsee unohtamalla
ja hylkäämällä omat entiset arvonsa. Toinen vaihtoehto oli 30 cm yläpäästä
pois. Ovat paperilla ns. "suomalaisia" mutta nyt vinkuvat takaisin, kun
Isis on toistaiseksi jäähyllä mutta varmasti astuu areenalle ennekuin
vihervassujen jääkaapit ovat sulaneet.

Mistä oikein kumpuaa vihervasemmiston, etenkin viime vuosina räikeästi
korostunut islamin eri ilmiöiden hyväksyntä, silmien ummistaminen ja
islamille kaiken salliva halauksenomainen vihreä kestovalo. Lähes
rakkauden omainen suhde, kaikki se kestää myötä- ja vastamäessä, vaikka
auttavaa kättä on purtu koko itämaiden tietäjien momiosaamisen keinoin,
EU-maissa ja täällä puheenjohtajamaassa, EU:n mallioppilashölmölässä.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Arvoisa Timo Hietanen, kirjoitat: "Hollannin tiedustelulähteiden mukaan on epäilyjä, että jo 9-vuotiaat Isis-vaimojen tulevat terroristivahvistukset ovat voineet syyllistyä julmuuksiin. Isisin ja Suomen Vihervasemmiston ihmisoikeuskäsitykset ovat todellakin aivan eri maailmoista."

Minulle jää epäselväksi, tarkoitatko, että Isis ja suomalainen vihervasemmisto ovat yhdessä samaa mieltä, joka on vastakkainen jollekin toiselle näkemykselle, jonka omaajaa et mainitse. Ilmaus, että sen ja sen "ihmisoikeuskäsitykset ovat todellakin aivan eri maailmoista" kylläkin antaa ymmärtää, että kyseiset kaksi tahoa ovat varsin eri mieltä keskenään. Niin me olemme, vihervasemmisto Suomessa ja isisläiset missä tahansa, eri mieltä:

Vasemmiston alkuperäinen perusajatus on ihmisten yhdenvertaisuuden ja kaikkien yksilöiden oikeutettujen tarpeiden ja toiveiden tunnustaminen. En itse hyväksy väkivaltaa ihmisten tasa-arvonkaan toteuttamisessa siten, että "vihreämmällä oksalla" istuvat muiden sortajat surmattaisiin tai heitä kohdeltaisiin muuten henkilökohtaisia ihmisoikeuksia loukaten.

Vaikka jo Karl Marx oli huolissaan tunteettoman kapitalismin potentiaalista ja ilmeisestä halusta turmella palautumattomasti luonnon kiertokulkua, vasta vihreä liike toi poliittiselle kentälle vakavan pyrkimyksen keskeyttää kotiplaneettamme tärveleminen. Ekofiksuutta ei ole ilman muiden eläinten ohella ihmisenkin lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteutumista. Psykologiset tutkimukset ovat kerran toisensa jälkeen osoittaneet, että ihminen tahtoo luonnostaan tehdä hyvää muille. Sen on saatava toteutua! Nyt vaikuttajien piirissä on "punavihreä kupla" se taho, jonka poliitikot astelevat (suunnilleen) yhtä jalkaa kohti kestävää elämäntapaa ekosysteemissämme, onneksi jo usein muidenkin tuella.

Lukemieni ja kuulemieni faktalähteiden mukaan arabimaissa on käynnissä väkevä "naisten emansipaatiokehitys", paljolti piilossa julkisen pinnan alla. Mitä enemmän saan täydennystä surkeaan historian tuntemukseeni, sitä enemmän ihmettelen ja arvostan Suomen naisten saamaa poliittista tasa-arvoisuutta vuonna 1906. Sen jälkeenkin kesti kauan, että naiset saivat periaatteessa muutenkin samat kansalaisoikeudet kuin miehet, eikä päämäärää ole vieläkään täysin saavutettu.

Voi olla, että islamlaisessa maailmassa tapahtuu jotain vastaavaa, ehkä yllättävänkin nopeasti. Minusta on surullista, että Kairon sopimuksella on vesitetty yksi yhteinen ihmisoikeuskäsitys, josta vuonna 1948 saavutettiin hämmästyttävän laaja yksimielisyys maailman kansojen kesken. Kovasti ”luovastihan” sitä on tulkittu monissa siihen suureen ääneen sitoutuneissakin maissa. Ja tuo vanha julistus on vain korulausekokoelma juridiselta merkitykseltään. Valtioita sitovia ovat myöhemmät YK:n ihmisoikeussopimukset, joita ne ovat ratifioineet eri määrin. Esimerkiksi Yhdysvallat ei ole ratifioinut Lapsen oikeuksien sopimusta. Yleissopimus lapsen oikeuksista velvoittaa valtioita tukemaan perheitä kasvatustyössä, johon vanhemmilla on vahva oikeus – mutta samalla lapset on opetettava kunnioittamaan kaikkien ihmisoikeuksia.

On kerta kaikkiaan ala-arvoista, Timo, kun esität asian niin, että alle kymmenvuotiaat lapset, jotka aikuiset ovat ohjanneet tekemään käsittämättömiä julmuuksia toisille ihmisille, olisivat itse syypäitä kauhukokemuksiinsa. He, jos ketkä, ovat kiireisen asiantuntija-avun tarpeessa niin oman psyykkisen kehityksensä kuin tulevaisuuden elämänkulkunsa oikeasuuntaisuuden varmistamiseksi. Sellaista tukea lähiyhteisöltä ja koko yhteiskunnan rakenteilta kuin Suomessa ei ole näille lapsiparoille tarjolla vankileireillä, täysin vääristyneisiin arvoihin perustuvien aatteiden läpitunkemassa ilmapiirissä. Me suomalaiset voimme auttaa heitä äiteineen ja sisaruksineen, parhaiten täällä, yhdessä eläen ja toisiamme ymmärtäen. Ei koskaan vääryyksiä hyväksyen – niitä tehneitäkään kohtaan.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

8: "Mistä oikein kumpuaa vihervasemmiston, etenkin viime vuosina räikeästi
korostunut islamin eri ilmiöiden hyväksyntä, silmien ummistaminen ja
islamille kaiken salliva halauksenomainen vihreä kestovalo."

Johtuisikohan se vain yhteisestä väristä? En ymmärrä, miksi ISIS-vaimot valittavat, hehän ovat edelleen omassa ihannemaassaan, islamilaisessa kalifaatissa. Pinta-ala vain on hieman kutistunut. TV-kuvista päätellen heillä ei ole mitään hätää. Eivät ne olot ISIS-leireissä olleet ennenkään tuon kummoisempia.

Toimituksen poiminnat