Rauhatonta joulua ja pahaa tahtoa – toivottaa Yle! (?)

Lauantaina 22.12.2018 Ylen neliminuuttisessa ohjelmassa "Radio 1 vastaa": ohjelmapäällikkö Kaj Färm sanoo olevansa sitä mieltä – samaa erään palautteenantajan kanssa – että Israelin apartheid-hallinnon "rinnastaminen natsi-Saksan politiikkaan on [– –] suurta historian vääristelyä ja silkkaa antisemitismiä". Samalla he molemmat tulevat väittäneeksi "joidenkin arvostaman entisen sosialidemokraattisen ulkoministerimme" levittäneen "tällaisia näkemyksiä", siis irrationaalista juutalaisvastaisuutta eli viime aikoina historian hämärästä käsittämättömästi esiin kömpinyttä antisemitismiä.

Yle on itsenäinen, journalistin ohjeisiin sitoutunut media, vaikka yhteiskunnan varoilla toimiva. Suomen virallinen "ulkopoliittinen linja" oli joskus ennen eittämättömästi rauhaa puolustava ja ihmisarvoa kunnioittava. Nykyinen valtionhallintomme on pääministeri Juha Sipilän johdolla suuntautunut rapauttamaan ihmisoikeuksia kaikin mahdollisin keinoin (vielä jotenkin sivistysvaltioksi luettavissa olevassa maassa mahdollisin: kaasukammioita ei oteta käyttöön). Suomen kehitysyhteistyöpanostus on ajettu alas, samoin kuin kotimainen koulutus ja sote-palvelut. Ihmisoikeuksia ja demokratiaa ei enää edistetä "hauraissa maissa". Kaikki tuo kasvattaa ilmastonmuutosvelkaamme, jota vastuullisesti maksamalla tukisimme ihmiskunnan elinmahdollisuuksia tulevaisuudessa ja edes hieman osaltamme hidastaisimme valtavan ilmastopakolaisvyöryn liikkeelle lähtöä lähivuosikymmeninä. Ja tuloa myös meille asti.

Nyt Yle vastustaa avoimesti rauhaa ja ihmisarvoa – se lietsoo sotaa ja dehumanisoi joitakin kansanryhmiä, väittää hyväksyttäväksi ihmisoikeusrikoksia joitakuita ihmisiä kohtaan. Israelin kansainvälisen oikeuden vastaiset sotatoimet valtiollisten rajojensa ulkopuolella sekä omien kansalaistensa ”rotuopillinen” luokittelu täysillä kansalaisoikeuksilla varustetuiksi ja muiksi ovat kiistatta natsi-Saksan fasistisen, ”kansallissosialistisen”, ajattelun sisarideologian ilmentymiä. Juutalaisuuteen – sen enempää uskonnolliseen kuin kulttuuriseenkaan ideologiaan – Israelin poliittisella hallinnolla ei ole mitään suoraa yhteyttä. Myös Adolf Hitler käytti taitavasti hyväkseen kristillisiä kirkkokuntia sotatoimiensa sekä niin oman maansa kuin valloittamiensa muiden maiden kansalaisten julmassa sortamisessa ja murhaamisessa. Toisaalta tuhansilla ”kirkonmiehillä” ja toki naispuolisillakin nunnilla ja muilla lähimmäisenrakkautta osoittaneilla uskovaisilla kristityillä oli merkittävä panos juutalaisten ja muuten vainottujen piilottamisessa tai auttamisessa pakoon natseilta.

 

Valtionhallinnon rikollisten tai moraalisesti kestämättömien käytännön toimien arvostelu ei kohdistu mihinkään uskontokuntaan, poliittiseen suuntaukseen, etniseen ihmisryhmään eikä muuhunkaan kansanryhmään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tuhannet juutalaiset ovat ilmaisseet syvän paheksuntansa Israelin valtion ihmisoikeusrikoksia kohtaan ja myös tuoneet selvästi esiin huolensa siitä, että niitä pyritään samaistamaan juutalaisen identiteetin ja ajatusmaailman kanssa.

 

Järkytyin sydänjuuriani myöten tästä Ylen ihmisoikeusvastaisesta ulostulosta, vieläpä juuri näin "hyvän tahdon juhla" joulun alla. Tässä yhteydessä Kaj Färm leimaa ihmisarvoa vailla oleviksi ne, jotka ovat sattuneet syntymään palestiinalaisiksi sekä antisemitistiksi entisen, nimeltä mainitsemattoman demariulkoministerin. Jälkimmäinen luonnehdinta sopii sekä Erkki Tuomiojaan että Tarja Haloseen ja varmasti useaan muuhunkin entiseen SDP:n ulkoministeriin, jotka ovat seisseet suoraselkäisesti länsimaisen humanismin – ihmisten yhdenvertaisuuden, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen – arvopohjalla. Ainakin sekä Tuomioja että Halonen ovat ulkoministerinä esittäneet näkemyksenään, että velvollisuus noudattaa YK:n ihmisoikeussopimuksia koskee kaikkia ne ratifioineita maita samalla tavoin. Halonen toi tämän Suomen kantana esiin myös presidenttinä. Arvostan heitä kumpaakin todella suuresti. Ja käsittääkseni tuon aikaisemman suomalaisen kannan mukaan eettinen velvoite ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ulottuisi sopimuksia ratifioimattomiinkin maihin…

Vastamediat syyttelevät valtamediaa valheellisuudesta ja asenteellisuudesta. Nyt en voi enää väittää Ylen asenteellisuuteen kohdistuvia näkemyksiä vastaan. Ylehän esiintyy pahimman laatuisena rasismin ja suoranaisen fasisminkin edistäjänä. Miksi Yle julistaa suomalaisessa kulttuuriperinteessä ”pitkinä pyhinä” vietettävän joulunajan saatteeksi järjetöntä ihmisarvon halventamista ja vihaväkivallan ihannointia? Tämän jälkeen jouluaattona keskipäivällä televisiossa ja radiossa suorana lähetettävä joulurauhan julistus Turusta ei kyllä tunnu ihanalta ja turvalliselta ”yhteisten arvojemme” vahvistamiselta ja ihmisten rauhoittamiselta rakkaudelliseen joulun juhlintaan.

Toivotan omasta puolestani päinvastaista kuin Ylen Kaj Färm tarkoitti:

Rauhallista joulua ja hyvää tahtoa kaikille ihmisille toisiaan kohtaan!

MarjattaLaiho
Vihreät Helsinki

Äkkiväärä ämmänräähkä Meri-Rastilasta, vailla sivistystä, yhteiskunnallista asemaa tai muutakaan meriittiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu