MarjattaLaiho Jokainen ei ole hyvä jossakin – mutta kelpaa silti ihmiseksi.

Rakas poikkeamaton ihminen!

Lämpimät terveiset täältä iloisten poikkeavuuksien viidakosta! Sinä ja minä emme tunne toisiamme, mutta haluaisin kovasti tutustua Sinuun. En tiedä, missä asut ja liikut toimissasi, enkä sitä olemmeko ehkä kohdanneetkin joskus, kenties montakin kertaa, minun hoksaamatta, että olet poikkeamaton. Sinuahan on vaikea erottaa väkijoukosta, koska olet poikkeamaton. Se on aika harmillinen juttu, sillä Sinähän olet ihmisen mitta, ja meitä kaikkia poikkeavia vertaillaan koko ajan juuri Sinuun. Eikö Sinun siis pitäisi olla selkeästi nähtävillä ja käytettävissä aina, kun joku haluaa tarkistaa oman poikkeavuustilanteensa – tai kenen tahansa toisen?

Poikkeamattomuuden jotkin piirteet ovat selkeästi heti havaittavissa, esimerkiksi vammattomuus ja rodullistamattomuus. Monia poikkeamattomuuksia taas ei voi huomata ennen lähempää tutustumista: esimerkiksi kielellinen poikkeamattomuus tai poikkeavuus paljastuu vasta puhekumppanin avatessa suunsa. Muita vasta keskinäisen kommunikoinnin yhteydessä paljastuvia poikkeamattomuuksia tai poikkeavuuksia ovat vaikkapa tolkullisuus, tuottavuus, tasa-arvonäkökulmaisuus ja perusturvallisuus.

Risteytyneisyyttä on ehdotettu suomenkieliseksi vastineeksi käsitteelle intersektionaalisuus. Ilmauksella tarkoitetaan sitä, että ihminen on aina kuin monien, joka suuntaan ristiin rastiin kulkevien janojen leikkauspisteessä. Jollakin janoista hän voi olla sen parhaassa päässä, jollain toisella huonoimmassa. Intersektionaalisuudesta puhutaan erityisesti feminismin ja sukupuolentutkimuksen piirissä käsiteltäessä erilaisia syrjinnän ja sorron muotoja sekä niiden yhteisvaikutusta. Huono-osaisuus kasautuu usein samoille ihmisille, jos on esimerkiksi tummaihoinen köyhä vammainen transmies.

Sinä olet tässä intersektiohäkkyrässä kaikilla olopisteesi lävistävillä viivoilla niiden sallitulla jaksolla, poikkeamattomuudessa, etkä missään suhteessa ääripäässä. Haluaisin tietää, miltä se tuntuu. Oletko puhtaasti onnellinen ja itsetietoinen moitteettomuudessasi? Vai ahdistaako Sinua vaara luisua jollain janalla sen poikkeamattoman vihreältä vyöhykkeeltä ulos, tulla yhdeksi meistä poikkeavista? Näinhän voisi käydä ykskaks työtapaturmassa tai auto-onnettomuudessa, jonka jälkeen joutuisit liikkumaan pyörätuolilla, tai jos kaveripiirisi hurahtaisi johonkin radikaaliin ismiin, kuten kaikki lajitoverimme koko maapallolla kattavaan ihmisoikeusajatteluun.

Omassa lapsuudessani ilmausta ”tolkun ihminen” käytettiin kuvaamaan henkilöä, joka ehkä toimi joskus vähän ei-toivottavasti, mutta kuitenkin ymmärsi pitää lakien ja hyvien tapojen noudattamista parempana kuin rikosten tekemistä ja huonosti käyttäytymistä. Tolkun ihminen siis vähintään pyrki pysyttelemään poissa lain väärältä puolelta, vaikka olisi sinne joskus horjahtanut. Tämän päivän Suomessa ”tolkun mies” on sellainen, joka on aina valmis unohtamaan kansainväliset ihmisoikeussopimukset, jos kokee poikkeamattomuutensa vähänkin uhatuksi jonkin epäsuomalaisen poikkeavuuden taholta. Sinä olet väistämättä tolkun ihminen, koska et ole poikkeava.

Edellä kuvasin sitä, kuinka lähtökohtaisen lainkuuliaisuuden arvostamisen intersektionaalisen jatkumon sallittu osuus on Suomen päättäjien toimissa ja kansan kollektiivisessa tajunnassa siirretty selvästi laittomuuden hyväksymisen suuntaan ja siis lyhennetty ihmisoikeuspäästään leimaamalla laista kiinni pitäminen silloinkin, kun siitä seuraa taloudellisia kustannuksia tai jonkin poikkeaman ilmaantumista elinpiiriin, paheksuttavaksi epäisänmaallisuudeksi. Ihmisarvon luovuttamattomuus on poistettu muiden kuin poikkeavimpien äärisuvakkihuorien mielestä siedettävältä osuudelta. Seksuaalioikeusjanan luvallinen pätkä taas on laajentunut kovasti samaan aikaan, ja epäheteroseksuaalisuuden mieltäminen osaksi ihmisen luontaista käyttäytymistä on saanut yleisessä tietoisuudessa kyseenalaistamattoman aseman, tässä tapauksessa äärikonservatiivifundamentalistiuskovaisia lukuun ottamatta. Katupukeutumiskoodi taitaa kohta suoda transvestiitille luvan kulkea julkisessa tilassa muulloinkin kuin Pride-viikolla.

Ymmärrän – tai ainakin yritän ymmärtää – ettet Sinä ehkä tahdo tulla esiin ja paljastua poikkeamattomaksi. Saatat kenties pelätä joutuvasi ikään kuin vastaavaan tilanteeseen kuin joku joltakin osin poikkeava, jos poikkeamattomuutesi tulee kanssaihmisten tietoon. Se on hyvin surullista. Sinullahan ei ole samaa mahdollisuutta kuin meillä poikkeavilla asettua huolettomasti elämään kaikenlaisten poikkeavuuksien sekamelskassa ja hyväksyä jokainen, joka ei vahingoita toisia ihmisiä, muita eläimiä eikä yhteistä elinympäristöämme.

Tervetuloa huomenna lauantaina 30. kesäkuuta 2018 mukaan Helsingi Pride-kulkueeseen ihan omana itsenäsi, kymmenien tuhansien toisiaan arvostavien marssijoiden ihmisoikeusjuhlassa ei varmasti pistä silmään, vaikka olisit kuinka poikkeamaton!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Rakas Marjatta, olet upea ihminen <3

Juha Hämäläinen

Kiitos kutsusta. Jäi epäselväksi miksi pitäisi marssiin osallistua. En löytänyt yhtään syytä sellaiseen ansiokkaan monisanaisesta jutustasi huolimatta.

Sinulta taisi jäädä asian ydin kertomatta. Motivaatio-osa puuttui.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No voi voi. Pysynee sitten poissa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Esim itse olen invalidina ns sanottu poikkeava ihminen, en tosin aina jaksaisi kuulla sitä vittuilua mitä terveiltä tulee pelkästään kauppajonossa. Oletko sokea, olen. Oletko kuuro, olen, mikset voisi olla nopeampi? En voi olla koska sairaudet pakottaa joka paikkaa.

Homoseksuaalit eivät ole poikkeavia jollei niillä ole sairaus niinkuin minulla, mikset muuten kunnioita meitä poikkeavia?

Juha Hämäläinen

#4. Mistä olet keksinyt, että en kunnioittaisi poikkeavia? En vain osaa olla reagoimatta turhaan ininään. Meillä on Suomessa asiat hyvin eri tavoin poikkeavilla. Olen nähnyt liian paljon maita, joissa näin ei ole. Täytyy olla suhteellisuudentaju aina, kun valittaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #5

No niinpä. Kanssaihmisten suhtautuminen joskus on perseestä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

#6. Niin ei maailma aina ole reilu ja vastaa omiin odotuksiin. Kyllä suuri enemmistö osaa ymmärtää invalidia, jos tajuaa tämän olevan invalidi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #7

Sen takia ärsyttää että käytät poikkeava sanaa. Me poikkeavat emme ole sen kummallisempia ihmisiä kuin muutkaan. Tarvitsemme ehkä hiukka apua asioissa. Todennäköisesti olet itsekin kuolinvuoteellasi avuton.

Tossa sulle mietittävää; https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005254164.html

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho Vastaus kommenttiin #5

Sehän eniten sydäntä riipaiseekin, että Suomi on huippumaita "erilaisuuden" sietämisessä. Ja se tuntuu olevan kätevä kepihevonen olla tukematta hauraiden maiden sorrettuja pääsemään samaan tilanteeseen kuin meidän pahnanpohjimmaisemme – mikä tilanne ei ole läheskään yhdenvertainen eikä inhimillisesti hyväksyttävä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Kukkia poikkeaville" oli urjalalaisen kukkakaupan mainoskyltti.

Toimituksen poiminnat