Kuplien puhkomisesta niiden sisälle katsomiseen, kiitos!

Presidenttiehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari, totesi Ylen haastattelussa vähän ennen ennakkoäänten laskennan tuloksen julkistamista vaalisunnuntain iltana 28.1.2018:
”Perussuomalaisista on tulossa uusi normaali ja valtavirtaa!”

MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä maanantaiaamuna 29.1.2018 vihreä kansanedustaja Ozan Yanar, nuorena maahan muuttanut – perhesyistä, ei turvapaikan tarpeessa – sanoi:
”Perussuomalaisten ideologia on menneisyyttä, minun kaltaiseni suomalaiset ovat uusi normaali. Globaalissa maailmassa me pärjäämme kaikki yhdessä ja nostamme Suomea eteenpäin.”

Keskustelukumppanina ollut perussuomalaisten työmies Matti Putkonen nillitti puolueensa tuttuun mielensä pahoittaja -tyyliin:
"Saimme vaalituloksen myötä kansalaisoikeudet takaisin. Jo 2015 [kansanedustaja Olli] Immonen kirjoitti [Facebookissa], että hän tahtoo taistella perussuomalaisten arvojen puolesta demokraattisin ja parlamentaarisin keinoin ja silloin alettiin eri tahoilta vetämään, että meillä ei ole ihmisoikeuksia, ei saa puhua tällaisia asioita."

* * *

Ihmisoikeuksiin kuuluu oleminen turvassa hengen ja terveyden vaarantamiselta toisten ihmisten toimesta. Ihmisoikeutta on se, ettei tule syrjityksi iän, sukupuolen tai sen puutteen, etnisen alkuperän, kielen, vammaisuuden tai sairauden takia. Ihmisoikeuksiin sisältyy muun muassa myös vapaus harjoittaa haluamaansa uskontoa sekä esittää poliittisia ja muita mielipiteitä, mitä nimitetään sananvapaudeksi. Ei ole lupa uhata kenenkään toisen ihmisoikeuksien toteutumista vetoamalla omiin ihmisoikeuksiinsa. Ristiriitaisuuksien ilmetessä ne on ratkaistava kaikille oikeudenmukaisella tavalla.

Järkytyin tunnettujen ranskalaisnaisten, enimmäkseen arvostettujen kulttuurivaikuttajien, vastamanifestista #MeToo -kampanjalle. He vetosivat "seksuaaliseen vapauteen" vaatiessaan miehillä säilytettäväksi "oikeuden" häiritä naisia seksuaalisesti. Minusta seksuaalinen vapaus on ensisijaisesti turvallista varmuutta siitä, ettei koskaan eikä missään tilanteessa joudu pakotetuksi tai painostetuksi tekemään mitään, mitä ei itse halua jonkun toisen seksuaaliseksi tyydyttämiseksi, eikä tule kenenkään ahdistelemaksi lievemminkään.

Vakiintuneimmankin pariskunnan on joka ikinen kerta toisiaan intiimisti lähestyessään lunastettava kumppaninsa luottamus uudestaan. Se voi tapahtua vain, jos kumpikin on täydellisen vapaa kieltäytymään sellaisen tekemisestä, mikä ei häntä haluta. Eikä tämä periaate sulje pois oikeutta urautua monotoniseen kaksi kertaa viikossa parittelemiseen samassa asennossa, jos jotkut niin haluavat – yhdessä. Eikä se estä rempseääkään flirttailua, kunhan jokainen ymmärtää rajan, jonka yli ei saa astua loukkaamaan toisen itsemääräämisoikeutta. Lähentelyn sietorajan sijainti voi vaihdella hurjan paljon eri ihmisillä. Jokainen pystyy kissaa tai koiraa silittäessään havaitsemaan hetken, jolloin kanssaeläimemme ilmaisee, että nyt riittää. Jos silloin ei lopeta, eläinystävä livahtaa ulottuvilta pois. Jos sitä koettaa estää, saa ehkä raapaisun tai näykkäisyn. Miksi kukaan ihminen tahtoo ahdistella lajitoveriaan niin pitkälle, että tämän on raapaistava?

* * *

Olli Immonen kirjoitti Facebookissa 25. heinäkuuta 2015 kello 0:06:

”I’m dreaming of a strong brave nation that will defeat this nightmare called multiculturalism. This ugly bubble that our enemies live in, will soon enough burst into a million little pieces. Our lives are entwined in a very harsh times. These are the days, that will forever leave a mark on our nations future. I have strong belief in my fellow fighters. We will fight until the end for our homeland and one true Finnish nation. The victory will be ours.”

Tekstissä ei mainita selkeästi toivotun, pian painajaismaisen monikulttuurisuuden kuplan pirstovaksi taistelutoiminnaksi purskahtavan vihaväkivallan kohdetta. Minä en tunnista siitä ilmaisua, joka kertoisi olevan tarkoituksena toimia pelkästään parlamentaarisen päätöksentekojärjestelmän puitteissa, vaan koen epämääräisen, viiltävän uhan kohdistuvan myös itseeni, kaikkien muiden ihmisoikeusperustaiseen oikeudenmukaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen sitoutuneiden ihmisten ohella. Ulostulo herättää syvän huolen ”epäsuomalaiseen” ainekseen kohdistuvasta todellisesta väkivallan uhasta. Myöhemmin Immonen selitteli tuota kännipäissä möläytetyksi postaukseksi ja vakuutti omanaan ja kaveriensa, ”taislelutoverien”, tarkoituksena olevan vain lain mukaan toimimisen. Matti Putkonen siis vääristeli tv:ssä totuutta väittäessään, että ihmisoikeudet riistettiin persuilta siksi, että "Immonen kirjoitti, että hän tahtoo taistella perussuomalaisten arvojen puolesta demokraattisin ja parlamentaarisin keinoin".

Suutuin rauhantahtoisten ihmisystävien Helsingin Kansalaistorilla pikavauhtia Immos-kohun puhjettua järjestämässä "Meillä on unelma" -mielenosoituksessa aukion täyttävälle väkijoukolle, kun se alkoi vislata ja buuata Perussuomalainen-lehden päätoimittajalle Matias Turkkilalle tämän tullessa muiden puolueiden edustajien joukossa vuorollaan lavalle puhumaan. Siinä rikottiin hänen ihmisoikeuksiaan ja tahdottiin sulkea yksi keskustelun osapuoli ulos. Ali Jahangiri pelasti tilanteen ja syöksyi esiin hiljentämään yleisön, josta tosin piti äänekästä mökää yllä vain pieni osa, ja Turkkila sai suurin piirtein sanotuksi sanottavansa. Vuoropuhelusta kieltäytyminen on ihmisoikeusrikos.

* * *

Tarvitsemme laajemman #metoo-kampanjan. Kaikenlainen häirintä ja ahdistelu on tuotava avoimesti esiin ja sellaisen harjoittajien "päät pölkylle". Myös mielipiteen ilmaisemisen estäminen,  yhteistoiminnassa kanssaan olevien kuuntelematta jättäminen ja muunlainen henkisen tilan kaappaaminen kanssaihmisiltä on tuomittavaa. Meidän on opittava elämään toistemme kanssa "veljeyden hengessä". Niiden, joiden suita ei yritetä tukkia ja joilla on väljemmät toimintamahdollisuudet kuin alistetuksi joutuvilla, kuuluu puuttua näkemiinsä väärinkäytöksiin – samoin kuin seksuaaliseen häirintäänkin. Tasavertainen keskustelu edellyttää kaikkien osapuolten rehellisyyttä ja faktojen tunnustamista. 
 

Perussuomalaisten aateperusta

”Perussuomalaisten toiminnan perustana ovat rehellisyys, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys, tasa-arvo, työn ja yrittämisen kunnioittaminen sekä henkinen kasvu. Sukupolvet ylittävänä tavoitteenamme on kestävä kehitys kaikilla hyvinvoinnin mittareilla tarkasteltuna: Maamme tulee jättää uusille sukupolville sosiaalisesti, taloudellisesti, sivistyksellisesti ja ekologisesti sekä moraaliselta tasoltaan paremmassa kunnossa kuin se on tänä päivänä.”

Yllä olevan voi lukea myös Vihreiden periaateohjelmasta.

Pidän suurena kunniana kuulua Ozanin kaltaisiin suomalaisiin, puolestani Suomen syntyperäisenä maakalaisena. Meidän velvollisuutemme on turvata ihmisoikeudet kaikille muunlaisillekin. Ja keskustella kaikkien kanssa asiallisesti ja toinen toistensa näkökantoja arvostavasti.

MarjattaLaiho
Vihreät Helsinki

Äkkiväärä ämmänräähkä Meri-Rastilasta, vailla sivistystä, yhteiskunnallista asemaa tai muutakaan meriittiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu