MarjattaLaiho Jokainen ei ole hyvä jossakin – mutta kelpaa silti ihmiseksi.

Useimmat viivat ovat veteen piirrettyjä, myös #MeToo

Helsingin Sanomissa torstaina 11.1.2018 on juttu sadan ranskalaisen julkkisnaisen avoimesta vetoomuksesta #MeToo-kampanjaa vastaan. Nettilehdessä on pitkä otsikko, joka alkaa: ”Näyttelijälegenda Catherine Deneuve näkee miesvihaa…” Torstain paperiversiossa artikkeli on sivulla B 3 otsikoitu: ”Deneuve puolustaa seksuaalista vapautta”. Miksi Hesari ottaa selkeän kannan sen puolesta, että ”Miesten oikeus ’kiusata’ naisia on yksi seksuaalisen vapauden ydinoikeuksista”, kuten se sanoo Reutersin kertoneen vetoomuksessa kirjoitetun. Ilmeisesti ranskankielen taitoiset ovat vähissä HS:n toimittajakunnassa.

Artikkelin otsikon valitsee toimitus, ei sen kirjoittaja. Taika Dahlbomia ei ole syyttäminen asenteellisuudesta, teksti on asiallinen, muotoiltu esimerkiksi: ”Allekirjoittajat sanovat, että…”

Jutun loppukappale kuuluu: "The New York Times kertoi marraskuussa, että #metoo-liikkeellä on erityisen vaikeaa Ranskassa, sillä käsitys seksuaalisesta vapaudesta on osa koko kansan identiteettiä.” Näin paperilla. Nettiin on täydennetty: ”… sillä käsitys seksuaalisesta vapaudesta ja kulttuurisista tavoista kuten poskisuudelmista on osa koko kansan kulttuurista identiteettiä.”

BBC:n kerrotaan lainanneen ranskalaisvetoomuksesta muun muassa kohdan: ”Raiskaus on rikos, mutta viettelemiseen pyrkiminen, vaikka se olisi alituista tai kömpelöä, ei ole.” Kyllä suomalaisen – ja pohjoismaisen – ihmisoikeuskäsityksen mukaan kömpelyydellä on rajansa! ”Viettelemiseen pyrkimisellä” ei ole oikeutta loukata toisen ihmisen koskemattomuutta eikä saada häntä tuntemaan ahdistusta.

Poskisuudelmat kuuluvat kulttuuriin jossakin, toisaalla eivät. On selvää, että ihmisten kanssakäymisessä tulee kömpelyyksiä ja kömmähdyksiä esiin, kun eri tapoihin tottuneet kohtaavat. Olen itse lähes jähmettynyt saadessani yllättäen poskisuudelman unkarilaiselta naiselta, osaamatta vastata siihen ollenkaan luontevasti. Silloin minä olin huonosti käyttäytyvä juntti. Eräässä sosiaalisessa tilanteessa vieras herrasmies antoi minulle käsisuudelman, joka oli mielestäni hieman liian pitkäkestoinen. Yritin esiintyä kohteliaasti hymyilevänä. Toisen kerran kohdatessamme tämä sankari alkoi suudella pitkin paljasta käsivarttani liukusuudelmaa. Se meni räikeästi rajan yli. Riuhtaistuani itseni rajusti irti mistään kauniista käytöksestä piittaamatta ja varmaan mulkoiltuani hyypiötä todella peittelemättömän raivokkaasti hän jätti minut sittemmin rauhaan.

Maaseudun Tulevaisuudessa 9.1.2018 Johanna Storck Naisten linjalta sanoo: "Jos kohde kokee toisen lähestymisen tai teot seksuaalisesti häiritseväksi, kyse on seksuaalisesta häirinnästä. Tekijän aikomus tai tarkoitus ei ratkaise sitä, mikä on seksuaalista häirintää ja mikä ei."
"Pääsääntö on se, että flirttailla saa, mutta jos toinen osapuoli ilmoittaa, ettei tykkää sellaisista jutuista tai teoista, ne pitää lopettaa ja pyytää anteeksi. Kaikki siitä eteenpäin on häirintää."

Näin asia on. Kukaan ei ole oikeutettu määrittelemään, mitä joku toinen on velvollinen sietämään. Ranskaan – tai Venäjälle – matkustaessani valmistaudun kohtaamaan sellaistakin ”naisen kohtelua” miesten taholta, jota Suomessa ei harrasteta. Täällä pidän huolta yksityisyyteni kunnioittamisesta omien käsitysteni mukaisesti.

Kaikessa inhimillisessä kanssakäymisessä on tärkeintä hyväksyä toiset sellaisina kuin he ovat. Jos törmää sellaiseen muiden näkemykseen itsestään tai oikeuksistaan, mitä ei hyväksy, on parasta kertoa siitä heille. Sen voi tehdä kohteliaasti ja ymmärtäväisesti. Aina on rakentavaa antaa huumorin kukkien puhjeta hehkumaan.

Hesarin asettuminen sovinistisikamoodiin ei edistä avointa keskustelua. Toivon tarkempaa harkintaa toimitukselta, kiitos! Seksuaalinen vapaus on oloa turvassa sellaiselta, mitä ei halua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Onko some syyllinen, että parin vuoden aikana on kaikki, mikä viittaa seksuaalisuuteen on vedetty todella överiksi. Milloin mikäkin osapuoli vetää toisen sexuksen lokaan.

Hyvin suuri prosentti asioiden masinoimisen alulle panijoista nostaa ennen kaikkea itseään näkyviin. Seuraajat hoitavat lopun. Rakennetut ristiriidat aiheuttavat kiusaa monella taholla ja tasolla.

Ei asioissa sinänsä ole pahaa,mutta se ääretön masinointi nostaa karvat pystyyn. En minäkään marssi kadulle kertomaan, että minä olen heteromies, kaikkine hyvine ja huonoine puolineni. Tai, ehkä jossain vaiheessa tulee pakko astua ulos omasta kuplastaan.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

"Rakennetut ristiriidat" on loistoilmaus! Suomalaisessa keskustelemattomuuskulttuurissa on tapana loukkaantua ja kohottaa niskakarvansa pystyyn heti, kun kuulee kannanoton, joka vähänkin hipaisee omia varpaita. Pienellä maltilla voisi jokainen ensin muutaman sekunnin fundeerata, mistä toinen oikein puhui. Kun riita pääsee alkamaan minkään osapuolen oivaltamatta toisten varsinaista sanomaa, ollaan perustelematta tukkanuottasilla – ja usein jähmetytään poteroihin, joista ei ole pääsyä vapaaseen ajatteluun, saatikka vuoropuheluun ja yhteisymmärryksen edistämiseen.

Toimituksen poiminnat