MarjattaLaiho Jokainen ei ole hyvä jossakin – mutta kelpaa silti ihmiseksi.

Lähimmäiselleni

Kun olit ensi kerran nukkunut sairaalassa reitesi ehjäksi paranemaan leikkaamisen jälkeen ja heräsit, koitko kipua? Tajusitko eläväsi? Tunsitko sykkivän veren virtaavan suonissasi ja sydämesi lyövän väkevästi?

Olitko voitonriemuisessa huumassa: minä tein sen!
Saitko itse tietää, kuinka monta olit murhannut, montako haavoittanut murhayrityksissä?

Oliko tarkoituksesi ollut iskeä puukko viimeksi omaan rintaasi ja lennähtää Luojasi luokse paratiisiin kuulemaan kiitosta ja ylistystä uskollisesta Jumalan käskyn noudattamisesta? Petyitkö, kun olitkin hengissä? Oletko kohonnut kuitenkin päätä ylemmäksi muita, yhdessä toisten ihmisyhteisön jäsenten kanssa arkeaan rakentavia tavallisia kadun tallaajia?

_ _ _

Opin alle kouluikäisenä 1950-luvun lopulla tietämään, että suomalaismiehillä on tapana hortoilla pelottavasti humalassa kaduillamme. Kun olin 12-vuotias, he alkoivat ahdistella minua seksuaalisesti, eivätkä kaikki päihtyneinä, mikä juridisesti on raskauttava, ei lieventävä asianhaara. Turvallisia eivät Suomen kadut ja aukiot olleet naisille 1800-luvullakaan, kirjailija Minnan Canthin kauniista toiveista huolimatta.

Sinä tapoit naisia. Sinä surmasit syvästi uskovaisen Jehovan todistajan, luultavasti yhtä fundamentalistisen uskonnossaan kuin Sinä omassasi, islamissa. Jehovan todistajat eivät tee väkivaltaa, eivät oman henkensä uhallakaan. Islamin oppineet eivät yleisesti hyväksy ”vääräuskoisten” huonoa kohtelua. Menneinä vuosisatoina juuri muslimimaailmassa saivat muiden uskontojen harjoittajat toimia vapaammin kuin kristityissä maissa. Joskus kristityt tekivät ristiretkiksi kutsuttuja murhahyökkäyksiä muslimien kimppuun, pappiensakin kiihottamina – muttei kaikkien.

Tapasin Helsinkiläisellä aukiolla miehen, isänmaallisen ja naisrauhaa puolustavan, kuulemma. Hän oli harras kristitty. Hän väitti, että jokainen Suomesta turvapaikkaa hakemaan tullut muslimi on syntynyt pahaksi ja kieroutuneeksi väkivallan tekijäksi. Ei hän perustellut rationaalisesti käsitystään, mutta vankka se oli. En tiedä, onko hän tehnyt väkivaltaa vai rähjääkö vain viranomaisille, joiden pitäisi hänen mielestään ajaa kotimaastamme pois kaikki muslimit, mitään perusteita esittämättä.  

_ _ _

Sinä halusit poistaa maailmasta joitakin suomalaisia, kai kelvottomina pitämiäsi naisia. Pakahtuuko rintasi ylpeydestä, kun onnistuit? Vai selviätkö sairaalassa ääriajattelusi päihtymyksestä ja tajuat, mitä olet tehnyt? Huomaatko, että Koraanissa kehotetaan rakastamaan lähimmäisiä, antamaan mielestäsi väärin ajattelevienkin elää rauhassa? Huomaisiko tapaamani kristitty sankarimies, että Jeesuksen Vuorisaarna Raamatussa ei käske tappaa ja ajaa pois lähimmäisiä? Pyhän kirjan lukija valitsee, minkä säkeen mukaan elää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Pieni tarkennus siihen, ketkä ovat uskovan lähimmäiset (ja keitä siis tulee rakastaa kuin itseään):
3. Moos. 19:18

"Älä kosta äläkä pidä vihaa kansasi lapsia vastaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Minä olen Herra."

Käsky annettiin Israelin kansalle ja heillä oli vain yksi Jumala, eli he jakoivat saman uskon.
Eli kristityille toiset kristityt ovat lähimmäiset tosilleen. Ei satunnaiset pakanat ja muut.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#1. Tarkoittaako tämä, että Erkkilä ei auta kadulla makaavaa, jos tämä on toisuskoinen?

Kalle Erkkilä

Lain mukaan syyllistyisin heitteillejättöön jos niin tekisin. Onko muita typeriä kysymyksiä?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #5

#5. On se hyvä, että on laki olemassa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

>Eli kristityille toiset kristityt ovat lähimmäiset tosilleen. Ei satunnaiset pakanat ja muut.

ooo

Kristinopin mukaan kuitenkin Jumalan luomia kaikki.

Kalle Erkkilä

Nyt jäi hiukan epäselväksi mitä tarkoitat? Raamatun mukaan Jumala loi kaiken. Myös ihmiset.

Jos tarkoitat, että kaikki ihmiset ovat lähimmäisiä, niin pyytäisin että osoitat siitä minulle jakeet?
Vai viittaatko mahdollisesti kirkkoisien tai uskonpuhdistajien sanoihin?

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Onko Raamattu tosiaan niin täynnä vihaan ja väkivaltaan yllyttämistä, että sieltä on vaikea löytää jakeita, joiden mukaan "kaikki ihmiset ovat lähimmäisiä" (Kalle Erkkilän ihmettely)? Minulle niin opetettiin koulun pakkouskonnon tunneilla 1960-luvulla. Onko kirkon oppi tai peruskoulun opetussuunnitelma nykyään toista mieltä? Luokanopettajani toi alaluokilla esiin myös sen, että kaikilla ihmisten uskonnoilla ja kulttuureilla on hyvin samanlainen käsitys siitä, että "meidän on toimittava toisiamme kohtaan veljeyden hengessä", kuten YK:n ihmisoikeusjulistuksessa sanotaan.

* * *

Otetaanpa pari näytettä kristittyjen (joihin en ole kuulunut sitten 16-vuotiaan) pyhästä kirjasta, Raamatusta! (Jätän sitaatit pois numeroiduista Raamatun ja Koraanin säkeistä, koska ne voivat sisältää jo valmiiksikin kasinkertaisia lainausmerkkejä.)

Vanhasta testamentista Raamatussa, 3. Mooseksen kirjan luvusta 19 jakeet 9–18 ja 33–34:
19:9. "Kun korjaat maassasi satoa, älä leikkaa pelloiltasi viljaa reunoja myöten äläkä korjaa maahan pudonneita tähkiä leikkuun jälkeen.
19:10. Älä myöskään suorita jälkikorjuuta viinitarhassasi äläkä poimi maahan varisseita rypäleitä. Jätä ne köyhiä ja muukalaisia varten. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.
19:11. "Älkää varastako, älkää valehdelko älkääkä pettäkö toisianne.
19:12. Älkää vannoko väärin minun nimeeni, sillä jos niin teette, häpäisette Jumalanne nimen. Minä olen Herra.
19:13. "Älä tee toiselle vääryyttä äläkä ota mitään väkisin. Älä pidä päivätyöläisen palkkaa itselläsi yli yön.
19:14. Älä pilaile kuuron kustannuksella äläkä pane estettä sokean tielle, vaan pelkää ja kunnioita Jumalaasi. Minä olen Herra.
19:15. "Älkää oikeutta jakaessanne tehkö vääryyttä. Älä ole puolueellinen köyhän hyväksi, mutta älä myöskään suosi mahtavaa, vaan ole lähimmäisesi tuomarina oikeudenmukainen.
19:16. Älä kulje panettelemassa heimolaisiasi, älä saata lähimmäistäsi syytöksilläsi hengenvaaraan. Minä olen Herra.
19:17. "Älä paheksu lähimmäistäsi vain ajatuksissasi, vaan nuhtele häntä avoimesti; muuten joudut osalliseksi hänen syyllisyydestään.
19:18. Älä kosta omaan kansaasi kuuluvalle äläkä pidä yllä riitaa hänen kanssaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Minä olen Herra.

19:33. Kun maahanne tulee muukalaisia asumaan keskuudessanne, älkää sortako heitä.
19:34. Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne ja rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisina Egyptissä. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.
http://raamattu.fi/1992/3Moos.19.html#o24

Edellä puhutaan "heimolaisista" ja "omaan kansaasi kuuluvista", totta on. Jää ikään kuin auki, miten muukalaisia tulee kohdella – kunnes he "tulevat asumaan keskuudessanne" ja heitä on kohdeltava heimolaisina.

Uudesta testamentista Raamatussa, Jeesuksen Vuorisaarnasta (hänen puheensa lainauksena esitettynä), väliotsikon "Rakastakaa vihamiehiänne" alta Matteuksen evankeliumin luvusta 5 jakeet 38–48:

5:38. "Teille on opetettu: 'Silmä silmästä, hammas hampaasta.'
5:39. Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin.
5:40. Jos joku yrittää oikeutta käymällä viedä sinulta paidan, anna hänelle viittasikin.
5:41. Jos joku vaatii sinut mukaansa virstan matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi.
5:42. Anna sille, joka sinulta pyytää, äläkä käännä selkääsi sille, joka haluaa lainata sinulta.
5:43. "Teille on opetettu: 'Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.'
5:44. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta,
5:45. jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia. Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomille.
5:46. Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin tee niin?
5:47. Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin?
5:48. Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.
http://raamattu.fi/1992/Matt.5.html#o15

* * *

Pyhää Koraania en juuri tunne, kun olen vain kursorisesti sen lukenut läpi, enkä osaa suoraan suunnistaa rauhaa ja rakkautta korostaviin säkeisiin, kuten edellä. Olen kuullut jo pitkän ajan mittaan useamman asiantuntijan sanovan tai lukenut monta kertaa sellaisista Koraanin kohdista. Kovin paljon todellakin on nyt netissä Koraania selatessani noita vihaa ja kostoa uhoavia suuria. Niitä pitäisi mielestäni tarkastella historiallisessa kontekstissa, kun aikoinaan uusi, seudun vanhoja uskontoja inhimillisempi ja enemmän heikkojen oikeuksia puolustava islaminusko levittäytyi "epäjumalien" palvojien keskuuteen. Muslimit joutuivat perinteisten ismien kanssa konflikteihin kuten alkukristitytkin, ilmeisesti myös enemmän poliittisten valtarakenteiden kuin uskonopin takia.

Tänään 21.8.2017 Helsingissä järjestetyssä "Uskontojen ja kulttuurien hiljaisessa hetkessä Narinkkatorilla" muslimien edustaja mainitsi Aabrahamin Suuran (nro 14) säkeen 35:
Muista, mitä Aabraham lausui: »Herra! Tee tämä kaupunki turvalliseksi ja pelasta minut ja lapseni palvelemasta epäjumalia.»

Aabraham (Ibrahim) "oli auttamassa poikaansa Ismaelia, arabialaisten esi-isää, asettumaan Mekan »viljelemättömään laaksoon»", selostetaan Islamoppaan johdannossa tähän suuraan. http://www.islamopas.com/koraani/014.htm

Kopioin tähän säkeet 58.–68. Ymmärryksen Suurasta (nro 25 – kirjoitan suuran omassa tekstissäni pienellä alkukirjaimella, koska se on vain Koraanin luvun yleisnimitys):

58. Luota ainoaan elävään, joka ei milloinkaan kuole, ja julista Hänen kunniaansa Häntä ylistäen. Hän tietää tarkoin palvelijainsa synnit.

59. Hän on luonut taivaat ja maan ja kaiken, mikä niiden välillä on, kuudessa kaudessa ja senjälkeen voimallansa hallitsee kaikkea. Hän on armahtaja. Kysy sellaiselta, jolla on tietoa Hänestä.

60. Kun heille sanotaan: »Alistukaa laupiaan armahtajan edessä», niin he kyselevät: »Mikä sitten on armahtaja? Pitääkö meidän kumartua kenen edessä sinä käsket?» Tämä lisää heidän vastahakoisuuttaan.

61. Siunattu olkoon Hän, joka on sijoittanut tähtisikermät taivaalle ja asettanut sinne myös päivän soihdun ja paistavan kuun.

62. Juuri Hän on säätänyt yön ja päivän toisiansa seuraamaan, niitä varten, jotka haluavat siitä ottaa vaarin tai jotka tahtovat kiittää.

63. Laupeimman armahtajan palvelijoita ovat ne, jotka nöyrinä vaeltavat maan päällä ja tietämättömien heitä puhutellessa lausuvat: »Rauha!»

64. Sekä ne, jotka viettävät yön Herransa edessä, rukoillen maahan vaipuneina tai seisaaltaan.

65. Sekä ne, jotka lausuvat: »Herra, torju pois meistä helvetin kuritus; totisesti, ikuinen on sen kidutus.»

66. Totisesti, se on kauhistuttava leposija ja asuinpaikka.

67. Armahtajan palvelijoita ovat myös ne, jotka eivät tuhlaa eivätkä ole itaria, vaan kulkevat keskitietä.

68. Samoin ne, jotka eivät rukoile muita jumalia kuin Jumalaa eivätkä syyttömästi ketään tapa, minkä Jumala on kieltänyt, eivätkä antaudu minkäänlaiseen haureuteen. Ken näin tekee, hän on saava synnin palkan.
http://www.islamopas.com/koraani/025.htm

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#7. Luultavasti valtaosa uskovista sanoutuu irti Erkkilän tulkinnoista, jotka ovat kaukana kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta.

Toimituksen poiminnat