MarjattaLaiho Jokainen ei ole hyvä jossakin – mutta kelpaa silti ihmiseksi.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin 1.3.2002

Oli hyvää tuuria, että vuoden 2001 kulutustutkimuksessa, jossa olin mukana työssäni Tilastokeskuksessa, kun Suomen eduskunta päätti 9.11.2001 lain rekisteröidystä parisuhteesta tulevan voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2002, päättyi tiedonkeruu heti maaliskuussa ja viimeisetkin, harvat suunnitellusta eteenpäin siirretyt haastattelut tehtiin huhtikuussa.

En tiedä, sattuiko otokseen kenttäjakson loppuviikoilla haastateltavaksi samaa sukupuolta olevia pariskuntia. Sydäntä kylmäsi ajatella, että tilastohaastattelija tulla tupsahtaisi vastanaineen homoparin kotiin ja latelisi kannettavan tietokoneensa näytöltä ensimmäiseksi haastattelemalleen kysymyksen: ”Oletko avioliitossa tai avoliitossa?” Silloin tytöt tai pojat vilkaisisivat toisiinsa ja tömäyttäisivät yhdestä suusta: ”Mentiin just rekisteröityyn parisuhteeseen!” Siihen asti homoparit olivat aina olleet avoliitossa.

Olisi ollut tosi noloa tilastoviranomaiselle toimia kuin tuntematta voimassa olevaa lainsäädäntöä ja loukata haastateltavaksi ystävällisesti suostuneita kansalaisia. Lomakkeeseen ei ollut yli vuotta aikaisemmin tietenkään osattu ottaa mukaan uutta parisuhdelajia, jota ei vielä ollut olemassa. Jotkut muut tutkimukset saattoivat kärsiä samasta ”laittomuuden tilasta” paljon pitempäänkin, jos niiden kysymykset oli lyöty lukkoon syksyllä 2001 ja tiedonkeruu jatkui myöhempään vuonna 2002. Luotan kuitenkin siihen, että ammattitaitoiset haastattelijat osasivat tarvittaessa kohota huonosti suunniteltujen – tai tässä tapauksessa käyttöaikanaan vanhentuneiden – lomakekysymysten yläpuolelle ja lisätä rekisteröidyn parisuhteen puheeseensa, jos kohtasivat toisiinsa sohvalla nojautuvan saman sukupuolisen parin.

Vasta sitten asia rupesi todella ottamaan minua päähän, kun muutamaa vuotta myöhemmin pohdittiin seuraavan oman tutkimukseni lomakekysymysten uudistamista. Siviilisääty – kuinka muinaisaikaiselta kuulostava termi! – jaetaan tavallisesti neljään luokkaan otostutkimuksissa, joissa ei ole riittävästi havaintoja erilaisille parisuhdelajeille:
– naimaton
– avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa
– eronnut
– leski.

Ja sitten piti suomalaisten sitkeän homofobian johdosta mahduttaa tuo uusi älyttömän mittava parisuhdenimi siihen kohtaan, jossa oli ennestäänkin eniten kirjaimia kahdessa pitkässä sanassa! Eikö eduskuntaan olisi voinut tulla aikanaan äänestetyksi sen verran enemmän järkiperäistä väkeä, ettei olisi tarvinnut jätättää Suomen lainsäädäntöä vielä 2000-luvulla laahaamaan valovuosia sivistyneimpien maiden jäljessä?

Huomenna, keskiviikkona maaliskuun ensimmäisenä päivänä 2017, päättyy vihdoin lomakesuunnittelijan viisitoistavuotinen painajainen, Suomessa alkaa tasa-arvoisten avioliittojen aika. Onnea kaikille parisuhteille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat